Doe een donatie

Waakmand

Om mensen die waken te ondersteunen in de soms traagvliegende tijd hebben we binnen de Hospice sinds kort een z.g. 'waakmand' geïntroduceerd. Het kan helpen om de soms lange tijd van wachten een zinvolle invulling te geven. De waakmand bevat verschillende elementen die gebaseerd zijn op onze zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven.

Horen
In de waakmand zit muziek. Muziek roept vaak allerlei herinneringen en gevoelens op en kan ook heerlijk ontspannend zijn. Muziek kan helpen om het waken zachter te maken.

Zien
Misschien voelt iemand de behoefte om iets te schrijven of te tekenen, het kan een manier zijn om gevoelens of gedachten te uiten. Het bijhouden op papier van wat er allemaal gebeurt in de dagen van het waken kan een houvast zijn. Het kunnen later waardevolle herinneringen zijn aan deze periode.

Voelen
Het geven van een massage van kan heel veel steun geven. Het kan van grote waarde zijn als uiting van persoonlijk contact, ook wanneer er geen verbale communicatie meer is of wanneer 'alles al gezegd is'.

Ruiken
Geuren werken in op onze gevoelens, een geur kan in één flits bepaalde herinneringen oproepen. Het gebruik van geuren schept een sfeer, geeft rust of ontspanning en het kan het stervensproces ondersteunen.

Proeven
Waken kan lang duren en is intens, wat afleiding kan soms helpen om de tijd door te komen. Een ontspannend kopje koffie of thee met een kleine zoetigheid kan als deugddoend worden ervaren.

Inhoud
De inhoud van onze waakmand bevat daarnaast ook: brochures met gedichten rondom het waken, kleurpotloden, kleurboeken voor volwassenen en kinderen, schrijfgerei, boeken, stripverhalen, tijdschriften, boekjes met kruiswoordraadsels en sudoku's, een kaartenspel, koekjes en snoepjes, een dekentje, etherische olie, zakdoekjes,... Kortom, een mand vol materialen die - vrijblijvend - kunnen gebruikt worden door de nabestaanden om de waaktijd door te komen.

Verder
Natuurlijk zijn onze vrijwilliger bereid te ondersteunen in welke vorm dan ook. We willen dat iedereen zich thuis voelt. En verblijft men langer, we kunnen een bed aanschuiven, of een z.g. koppelbed (zie artikel op de site over dit bijzondere bed) in de kamer van de naaste plaatsen. Ook zijn er twee goed uitgeruste logeerkamers op de eerste verdieping.

Afscheid nemen is zwaar. Door te waken is men heel nauw betrokken bij het proces van overlijden. Dat kost kracht en kan tegelijkertijd een heel dierbare ervaring zijn.

Warm welkom voor nieuwe vrijwilligers

Bij de Stichting Hospice Groep Midden-Kennemerland is plaats voor gemotiveerde vrijwilligers.
Deze vrijwilligers ondersteunen mensen die in de laatste fase van hun leven zijn, bij de mensen thuis of in ons hospicehuis.

  • Wil je meer weten, kijk verder op de website of bel onze coördinator (informatie)
  • Korte toelichting animatie VPTZ (artikel VPTZ)
  • Samen van betekenis in de laatste levensfase (animatie)

INTERESSANTE ARTIKELEN

  • Nieuwe bedden voor de Hospice (zie artikel krant / archief)
  • Introductie Koppelbed (zie archief)
  • Donatieactie stadsvlaggen (zie nh/nieuws)

Wij kunnen uw hulp goed gebruiken

Naast de subsidie van het Ministerie van VWS is de Hospice Groep Midden-Kennemerland voor een deel afhankelijk van ondersteuning door donateurs.
Wilt u ons ondersteunen met een eenmalige of doorlopende financiële bijdrage?

Uw donatie maakt het verschil

  • Wij kunnen zorgen voor voldoende vrijwilligers die de juiste opleiding hebben gehad.
  • Wij kunnen investeren in nieuwe middelen die het verblijf prettiger maken.
Doe een donatie