
Ondersteuning thuis
Mensen die zelfstandig wonen en terminaal ziek zijn, kunnen een beroep op ons doen. In deze situatie kan ondersteuning door vrijwilligers bijdragen aan het realiseren van de wens van de stervende om thuis te blijven tot het einde. Ook mensen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen kunnen onze hulp inroepen. Vrijwilligers vervangen tijdelijk de mantelzorg en zijn zo ondersteunend aan de zieke, mantelzorg en professional.
Zorgaanvragen komen van o.a. familie, wijkverpleging, huisarts en ook de zieke zelf.
Tijdens het intakegesprek bij de cliënt thuis kijkt de coördinator of de hulpvraag past bij wat we kunnen bieden. De coördinator probeert in elk geval een goede match te maken tussen de vrijwilliger en de cliënt.
De vrijwilliger houdt de zieke gezelschap: luistert, stelt gerust, maakt een praatje, leest voor of waakt in stilte bij de zieke.
Oprechte aandacht,
het grootste geschenk
dat je iemand kan geven

Welke ondersteuning
De vrijwilligers kunnen de volgende taken op zich nemen:
- ondersteuning verlenen bij de dagelijkse verzorging, met uitzondering van verpleegkundige handelingen
- luisteren naar- en praten met de zieke en naast betrokkenen
- soms is het mogelijk om mee naar buiten te gaan voor een frisse neus
- aanwezig zijn als de mantelzorgers (familie, vrienden of buren) even tijd en ruimte voor zichzelf nodig hebben
- waken bij de zieke.
Tijdens het bezoek van de vrijwilliger kan de mantelzorger even de deur uit of iets voor zichzelf doen, waardoor de last wat wordt verlicht. Veel mantelzorgers vinden het fijn om hun zorgen letterlijk te delen en waarderen een luisterend oor.
Afhankelijk van de situatie bieden we deze hulp twee tot drie uur per bezoek en doen we dat twee tot drie keer per week, op doordeweekse dagen en in het weekend; overdag en ’s avonds. In bijzondere omstandigheden kunnen we andere afspraken maken.
De medische en verpleegkundige zorg thuis blijft in handen van de huisarts en de wijkverpleging.
Lukt het om wat voor reden dan ook niet meer om de zieke thuis te blijven verzorgen, dan is verblijf in onze hospice een mogelijkheid.

Hoe aanvragen
Iedereen die als professional of mantelzorger betrokken is bij de zorg voor een terminaal zieke, kan onze ondersteuning thuis of verblijf in onze hospice aanvragen.
Dit gebeurt uiteraard in overleg met de zieke zelf.
U kunt ons voor overleg, advies of aanmelding bereiken op telefoonnummer 06 - 511 740 89. Schroom in dringende gevallen niet om ook buiten kantooruren te bellen.
Eén van de coördinatoren zal met u contact opnemen. Zo nodig maakt zij een afspraak op korte termijn om op huisbezoek te komen.

Kosten
Aan de ondersteuning van de vrijwilligers bij u thuis zijn geen kosten verbonden.

Wij kunnen uw hulp goed gebruiken
Naast de subsidie van het Ministerie van VWS is de Hospice Groep Midden-Kennemerland voor een deel afhankelijk van ondersteuning door donateurs.
Wilt u ons ondersteunen met een eenmalige of doorlopende financiële bijdrage?
Uw donatie maakt het verschil
- Wij kunnen zorgen voor voldoende vrijwilligers die de juiste opleiding hebben gehad.
- Wij kunnen investeren in nieuwe middelen die het verblijf prettiger maken.