
Onze vrijwilligers
De vrijwilligers nemen een heel belangrijke plaats in binnen de organisatie van onze stichting. Onder leiding van de coördinatoren verlenen zij zorg aan de zieke thuis of aan de ‘gastbewoner’ in de Hospice. Hiervoor hebben zij een opleiding op maat gevolgd binnen onze eigen stichting en worden zij ingewerkt door ervaren collega-vrijwilligers. Regelmatig worden trainingen gegeven om de deskundigheid van de vrijwilligers op het onderwerp zorg voor terminaal zieke mensen te bevorderen. Verder volgen zij aanvullende cursussen die worden gegeven door de VPTZ (de koepelorganisate Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg).
Er zijn ongeveer 80 vrijwilligers bij onze stichting aangesloten. Het grootste kapitaal van de organisatie is dit grote aantal vrijwilligers en we stellen veel in het werk om dit zo te houden en aan de diverse wensen en verwachtingen van iedereen te blijven voldoen.
Wilt u vrijwilliger worden bij
de Hospice Groep
Midden-Kennemerland?
Meld u dan nu aan

Wat doet hij/zij?
Een vrijwilliger (zowel mannen als vrouwen) biedt hulp en ondersteuning bij de terminaal zieke mensen thuis of in onze Hospice. Zij worden ingezet op alle dagen van de week, overdag en ’s avonds.
Hulp ’s nachts wordt in onze hospice verleend door het eigen team verpleegkundigen van de Zorgspecialist en in de thuissituatie door mantelzorg en thuiszorg.
De zorgvrijwilligers nemen de volgende taken op zich:
- ondersteuning verlenen bij de dagelijkse verzorging
- luisteren naar en praten met de zieke en naast betrokkenen
- aanwezig zijn als de mantelzorg even tijd en ruimte voor zichzelf nodig heeft
- verzorgen van maaltijden
- “er zijn” voor de mensen
- waken bij de zieke.
Er zijn in de Hospice ook vrijwilligers die ondersteunende taken verrichten, zoals onderhoud huis, werkzaamheden in de tuin, verzorging bloemen en administratieve werkzaamheden.
De toegevoegde bijlagen geven een beeld van het werk van de vrijwilliger bij de zieke thuis en in de Hospice. Het laat zien wat een verrijking dit werk in de palliatieve terminale zorg is.
Verder geeft de animatie een indruk hoe beroepskrachten, mantelzorgers en vrijwilligers elkaar versterken in hun werk bij de terminaal zieke mensen thuis of in de Hospice. En de waarde daarvan voor de cliënt én de mantelzorger. Over luisteren en het bieden van aandacht. Over het echt van betekenis zijn voor iemand in de laatste periode van zijn leven. Samen zorgen we ervoor dat niemand in eenzaamheid hoeft te sterven.

Wat vragen wij
Wat vragen wij van een vrijwilliger:
- goed kunnen samenwerken
- in staat zijn tot zelfreflectie
- communicatieve vaardigheden
- flexibiliteit in tijd
- inzetbaarheid van gemiddeld 2 dagdelen van 4 uur per week
- bereid zijn tot het volgen van trainingen, het bijwonen van werkbesprekingen en themabijeenkomsten.

Wij kunnen uw hulp goed gebruiken
Naast de subsidie van het Ministerie van VWS is de Hospice Groep Midden-Kennemerland voor een deel afhankelijk van ondersteuning door donateurs.
Wilt u ons ondersteunen met een eenmalige of doorlopende financiële bijdrage?
Uw donatie maakt het verschil
- Wij kunnen zorgen voor voldoende vrijwilligers die de juiste opleiding hebben gehad.
- Wij kunnen investeren in nieuwe middelen die het verblijf prettiger maken.